15.8.2013

Heurekassa

Muistatteko, kun ala-asteella järjestettiin aina keväisin luokkaretki, joka oli ehdottomasti lukuvuoden kohokohta? Meidän opettaja oli sen verran tylsä, että kaikkien luokkaretkien piti aina olla jollain tapaa "opettavaisia". Siksi ei koskaan esim. päästy lintsille tai mihinkään mikä olisi ollut oikeasti jotain ihan superhauskaa. Usein tosi tuon kivan korvasi hyvä porukka ja muistan erittäin elävästi kuinka neljännellä luokalla luokkaretken kohteena oli Heureka. Olin 38 asteen kuumeessa ja äidin soittaessa opettajalle, etten pääse osallistumaan, itkin vieressä huutaen kovaan ääneen, että olen ihan terve - äiti vaan valehtelee. Ei paljon auttanut ja jouduin jäämään kotiin, kun kaikki muut pääsi Heurekaan... Kyllä muuten harmitti.
 
Myöhemmin tuona kesänä kummisetäni sitten ehdotti, että voitaisiin mennä porukalla sinne yhdessä, kun en kerta luokan kanssa päässyt. Ja näin sitten tehtiin. Sen jälkeen en olekaan Heurekassa käynyt - paitsi nyt, kun samainen kummisetä ehdotti pari viikkoa sitten, että lähtisinkö heidän mukaansa katsomaan Body Worlds- näyttelyä. No todellakin lähden!!
 
Olen saanut Heurekalta jo pitkän aikaa tasaiseen tahtiin erilaisia pressitiedotteita sähköpostiini, mutta kaikkien noiden näyttelyiden esittelytilaisuudet on olleet keskellä päivää, enkä sitten ole koskaan niihin päässyt ja jotenkin se vapaa-ajalla Vantaalle lähteminen on ollut ihan liian vaikeaa. Kysyinkin nyt sitten tämän reissun yhteydessä Heurekan mediayhteyshenkilöltä, josko voisin tulla näin itsenäisesti näyttelyyn tutustumaan ja sehän onnistui tosi kivasti... ja tällä järjestelyllä tosiaan irtosi valokuvauslupakin, joten sain tähän postaukseen ihan luvallista kuvitustakin ko reissulta :)
 
Heurekan sivuilla näyttelystä kerrotaan seuraavaa:
 
"Body Worlds on saksalaisen tohtori Gunther von Hagensin luoma näyttelykokonaisuus, jossa aidot plastinoidut ihmisruumiit ja elimet mahdollistavat ainutlaatuisen tavan tutustua ihmisen anatomiaan. Von Hagensin keksimässä plastinointimenetelmässä ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, jolloin näytteitä voidaan säilöä lääketieteen opetusta varten. Body Worlds -näyttelyssä ihmiskeho on esitelty myös taiteen ja muotojen näkökulmasta.

Kaikki Body Worlds -näyttelyssä esillä olevat ruumiit on lahjoitettu tieteen käyttöön lisäämään ihmisten ymmärrystä ihmiskehon monimuotoisuudesta. Lahjoittajat ovat halunneet luovuttaa ruumiinsa näyttelyyn opetustarkoituksiin ja he ovat antaneet suostumuksensa siihen, että heidän ruumiinsa laitetaan esille julkiseen näyttelyyn heidän kuolemansa jälkeen."
 


"Puhtaat" keuhkot
Tupakoijan keuhkot
Umpilisäke!! Jotain mikä itseltä postettiin aikoja sitten...
 


Body Worlds- näyttelyn voi käydä Heurekassa katsomassa vielä 22.9.2013 asti. Näyttelyn lisäksihän Heurekassa on paljon muutakin nähtävää, mutta en kyllä enää yhtään ihmettele, miksi paikka on erityisesti suosittu luokkaretkikohde :D Mm. planetaariossa esitetty Solu-elokuva oli täysin lastenpiirretty ja kyllä suurinpaan osaan aktiviteeteista jonottaessa ne muut oli sellaista pari päätä lyhyempiä... Mutta toisaalta, välillä saa vähän lapsettaa :)

Ja pakko se on sanoa, että olin kyllä tosi fiiliksissä Rahapajan tarjoamasta mahdollisuudesta kaiverruttaa kolikko omalla kuvalla ja voitin myös korkeanpaikan pelkoni pyöräilemällä pariin kertaan tuon vaijerin päästä päähän! :D Ennen kotiinlähtöä tosin oli tämänkin neurootikon pakko mennä vessan kautta käsien pesulle... voin vaan kuvitella mikä määrä bakteereita tuolla jyllää, kun kaikki käpälöi kaikkea ja vielä kun kyse on lapsista. (Joo, tiedän, ei musta lastentarhan opettajaa tullutkaan. Ja ihan syystä.)Sellaista lauantain viettoa siis parin viikon takaa :) 
 
Suosittelen kyllä ehdottomasti kurkkaamaan tuon Body Worldsin, koska se oli todella mielenkiintoinen (Erityisesti kun on viimeisen neljän viikon aikana tuijottanut Greyn anatomiaa kuusi tuottista putkeen...) Monet on valitelleet näyttelyn aiheuttavan pahoinvointia, mutta omalla kohdallani on pakkoa sanoa, etten vain millään saanut sitä mielikuvaa aidoista ruumiista niin voimakkaaksi, että tämä olisi omalla kohdalla jotenkin tuntunut... Yritin kyllä kovasti, mutta ei.
 
Joka tapauksessa, menkää vielä kun kerkeätte!

5 kommenttia:

 1. Body World näyttelyssä ei saanut kuvata. Näyttelyn edessä oli isot kyltit, jotka kielsivät kuvaamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Ja kuten tekstissä sanoin (jos sitä edes luit), median edustajana sain erillisen kuvausluvan.

   Poista
  2. hahahahahahaha tuota ylempää, taas näitä jotka haluaa tulla pätemään :D

   Poista
 2. Tuo näyttely oli mielenkiintoinen, eikä lainkaan "ällöttävä" tai pahoinvointia aiheuttava ainakaan minulle. Sen sijaan, Güntherin ohjelmissa (löytyy YouTubesta) ne tuoreiden kehojen avaaminen, leikkely ja erityisesti kehojen läpileikkaukset (joko pysty- tai vaakatasossa sirkkelillä? katkaistut ruumiit) oli aika..jänniä :D Ehkä kiinnostavinta oli seurata studioyleisön ilmeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama juttu. Mutta suurin syy oli juurikin se, ettei niitä osannut kuvitella "oikeiksi". Ja hyi, en kyllä lähde ihan heti noita youtube-videoita katselemaan :D

   Poista