Stop kuukautisille

Indiedaysin Inspirationin yhteisössä mukana olevana sain mahdollisuuden osallistua Indiedaysin ja Bayerin "Stop kuukautisille"-kampanjaan, joka oli kyllä kuin minulle tehty. Moni on noita bannereita ja mainoksia ehtinyt varmasti bongailemaan ja tosiaan tiivistetysti Stop kuukautisille- kampanjassa on siis kysymys naisen mahdollisuudesta tehdä erilaisia henkilökohtaisia valintoja - hallita elämäänsä ja vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin eri tavoin. Yksi näistä mahdollisuuksista on vaikuttaa juurikin kuukautisten ajankohtaan ja tiheyteen eli siis mahdollisuus siirtää kuukautisia esimerkiksi loman ajaksi – tai vaikkapa siksi, että niistä on jatkuvaa haittaa runsauden tai kipujen vuoksi.

Siitä ei taida olla edes paria viikkoa aikaa, kun aihetta täällä itse asiassa viimeksi sivusin, mutta tosiaan tämän kampanjan tiimoilta otan asian enemmän kuin mielelläni esiin uudestaan. Kuukautiset on monelle tosi henkilökohtainen asia luonnollisestikin, enkä itsekään yleensä näin intiimeistä jutuista täällä kirjoittele, mutta toisaalta kyseessä on lähes jokaisen naisen elämään vähän liiankin isosti vaikuttava asia, joten miksipä ei siitä muutamaa sanaa voisi sanoa...

Kuva täältä.

Itselläni kuukautiset alkoivat aikoinaan 14-vuotiaana, muistaakseeni vielä keskellä kasiluokan tet-viikkoa ja olisiko ajankohta ollut huhtikuussa (älkää edes kysykö miten muistan näin tarkasti :D ). En muista tilanteeseen liittyneen mitään sen kummallisempaa, koska huomasin asian kotona ja sitten ei muuta kuin puhelua äitille, että missä hemmetissä niitä siteitä säilytettiinkään!?

Teiniajoilta en kuukautisista mitään ihan mielettömiä tarinoita edes muista, paitsi heti tuon niiden alkamista seuranneen kesän ja sen kohokohdan eli rippileirin… ja tottakai ne menkatkin sattui sille kesän ainoalle oikeaa ohjelmaa sisältäneelle viikolle. Tietenkin. Silloin pienenä sitä ei edes ajatellut, että joskus isona voisi itse päättää milloin ne menkat on ja milloin ei, ja tosiaan juurikin tuolla leirillä puolet tytöistä kärsi samasta vaivasta. Ja mistä tiedän, etten ollut ainoa näiden naistenvaivojen kanssa; asiahan tuli ilmi, kun leirikasteeseen liittyvä Heinäsaaren ympäri järkätty seikkailurata sisälsi luonnollisesti myös ne perusvesileikit (lue: kaikki kastuu varmasti ja vielä vaatteet päällä, jotta nöyryytys on mahdollisimman suuri). Tehtävänä oli rastiradan loppupuolella kahlata saaresta toiseen ja voi että kun ne isoset niin kovasti vakuuttivat tarkastaneensa reitin, että sen pääsee kahlaamaan vaan kastumalla polvin asti, mutta voi terve vaan… En tiedä mistä ne isoset oli reitin menneet, koska itse olin  täysissä pukeissa siellä järvessä vyötäröön asti ja olipa muuten SE hetki, kun päätin etten enää ikinä käytä terveyssiteitä (jep, voitte vaan kuvitella).

Muistan vielä, että tuolloin teininä omalla kohdalla ne kuukautiset ihan oikeasti kestivät parhaimmillaan sen 7-8 päivää. Mietin näin jälkeenpäin onko se edes mahdollista, mutta on se. Itsehän aloitin ensimmäisiä e-pillereitä syömään 20-vuotiaana vasta samoihin aikoihin, kun olin aloittanut ensimmäisen oikean seurustelusuhteen ja asia tuli ajankohtaiseksi. Ehkäisymenetelmiä on paljon erilaisia ja mietittiin tuolloin lääkärin kanssa pillereiden ja renkaan välillä… Valitsin pillerit ja ehdin kokeilla pariakin eri merkkiä ennen sen juuri itselleni sopivan löytämistä, mutta kun tosiaan se oma löytyi, on kyllä helppoa ollut.

Kuva täältä.

En tiedä olisinko ehkäisyä muussa tapauksessa edes miettinyt, sillä en oikein koskaan ajatellut, että pillereitä voisi syödä jonkin muunkin syyn takia... vaikka siis ihan vaan lyhentääkseen vuodon kestoa. Kaikkea sitä myöhemmin oppii, ja kun tuohon rytmiin oli kerran päässyt, mietin jo silloin, että vaikka elämäntilanne joskus muuttuisi, en kyllä enää niitä vanhoja menkkoja takaisin huoli.

Noh, elämä heittelee ja tuon kuuden vuoden jälkeen tuli taas vaihe, kun aloitin tämän ah niin ihanan sinkkuelämän, jonka myötä sitten ajattelin tehdä erinäisiä muutoksia perusrutiineissani. Kuudessa vuodessa ehtii unohtaa paljon ja yksi näistä mielettömistä päätöksistä oli viime kesäinen "Miksen lopettaisi pillereitä, kun enhän mitään säännöllistä ehkäisyä tällä hetkellä tarvitse.. mitä sitä turhaan hormoneita kehoonsa pumppaamaan, kun ilmankin pärjää?"

Huonoin päätös ikinä I can say.

Lopetin pillerit loppusyksystä viimeisen levyn syötyäni ja hetken ajattelin, että tämähän on tosi jees, ei mitään ongelmaa. Laskeskelin edelleen naiivisti vanhan totutun kaavan mukaan, että eiköhän ne menkat tuohon ja tuohon aikaan tule, ja ei varmaan tarvitse tuonne reissuun niitä odottaa ja ehkä tuokin viikonloppu menee ilman turvotusta, kun ei ne varmaan vielä ehdi alkaa... ja mitä vielä…

Muutin siskon kanssa kimppakämppään ja en tiedä onko se oikeasti totta, että saman katon alla asuvilla naisilla menee menkat rytmiin, mutta ei terve, se että saa kärsiä kolmet menkat vajaan 2kk sisään on jo aika paljon!! Ja siis se, että pillereitä syödessä se totuttu vuodon pituus oli siinä about 3-5 päivää, niin huh hei joo tervetuloa teiniaika takaisin ja 8 päivää!



Usein myös kuulee pillereiden tuovan erilaisia sivuvaikutuksia jo ihan mentaaliselle puolelle ja kaikki raivokohtaukset menkkojen aikaan laitetaan niiden piikkiin. En usko tätä millään, koska omalla kohdalla se hirviö kuoriutui esiin nimenomaan tuon tauon aikana… En tiedä johtuiko se niistä kivuista vai vuodon määrästä vai mistä, mutta oikeastaan noihin hetkiin ei pelastusta tuonut kuin se, että käytössä on sentään kuukautiskuppi - kaikkien naisten (ja ympäristön) pelastus, kun ei tarvitse rahaa laittaa niinkin tyhmään asiaan kuin kuukautissuojat.

Mutta tosiaan joo, tämä ehkäisytön kokeilu jäi hyvinkin lyhyeksi ja maaliskuussa otinkin sitten puhelua lääkäriin ja pyysin uusimaan vanhan reseptini (mikä on muuten nykyään ihan mahtavaa, kun ne menee suoraan apteekkien sähköiseen järjestelmään, eikä mitään papereita enää tarvitse säilyttää) ja ei muuta kuin pääsiäisen tienoilla aloittamaan pillerit uusiksi. Pakko sanoa (kuten jo silloin pari viikkokin sitten sanoin), oli kyllä sellaiset hirviömenkat ne ensimmäiset noiden pillereiden uudelleen aloittamisen jälkeen, etten tätä koko showta enää ikinä järjestä itselleni...

Mutta se fiilis nyt?!? Niiiiiiin ZEN oikeasti :D Jotenkin tuntuu, että nytkyään se oma elämä on jo muutenkin aivan tuhannen sekava, niin voiko oikeasti mikään helpottaa enempää, kuin se että saa itse aikatauluttaa oman kehonsa toiminnan? Espanjaakin varten laskin jo hyvissä ajoin kalenterin kanssa mihin väliin ja milloin haluan menkat tulevan, pitääkö siirtää ja milloin jne. Ihan korvaamatonta oikeasti.

Kuva täältä.

Tuntuu, että naisilla on nykyään muutenkin sata ja yksi asiaa enemmän tuomassa ahdistusta elämään versus miehet, joten jos vaan mitään voi ohittaa, niin voi kiitos aloitan mielelläni menkoista. Sitä paitsi nykyaikana, kun lapsetkin tehdään myöhemmin eikä niitä useinkaan hankita aivan järjetöntä määrää, kohoaa naisten kuukautismäärä elämän aikana jopa 450:een. Se on todella paljon verrattuna siihen, että joskus entisaikaan, kun pullat oli uunissa vähän väliä, menkoista kärsittiin vain 150 kertaa elämän aikana. Okei, en tiedä omasta kokemuksesta millainen koettelemus raskausaika on menkkoihin verrattuna, mutta silti. Mahdollisuus vapauteen valita kuinka usein ne maalarit talossa vierailee on itselleni ainakin ihan parhautta.

Stop kuukautisille-kampanjan tavoitteena on lanseerata myös termi "kuukautissuunnittelu", joka kuvastaa todella hyvin juurikin sitä mihin tuossa aikaisemmin jo viittasinkin. Sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että naiset voivat itse suunnitella kuukautiset omaan elämäänsä sopivaksi ja päättää, milloin haluavat niiden tulevan. Näille ”uuden ajan kuukautisille” on käynnissä leikkimielinen nimikilpailu Facebookissa, jossa voi ehdottaa nimeä vain muutamia kertoja vuodessa tuleville kuukautisille. Eli miten sinä kutsuisit kuukautisia, jotka tulisivat vain muutaman kerran vuodessa?

Nimeä voi ehdottaa kampanjan Facebook-sivustolla osoitteessa facebook.com/stopkuukautisille 15.4.–16.6.2013 välisenä aikana. Bayerin järjestämän nimikilpailun tuomaristo valitsee osallistuneista termeistä suosikkinsa ja kilpailun palkintona arvotaan osallistujien kesken Cosmopolitan-lehden vuosikerta. Myös voittajatermin esittäjä palkitaan Cosmopolitan-lehden vuosikerralla. Mikäli voittajatermiä on ehdottanut useampi henkilö, palkinto arvotaan näiden vastaajienkesken. Kilpailuun voivat osallistua kaikki 15 vuotta täyttäneet.



Ps. Kaikki kommentit ja kokemukset aiheeseen liittyen ovat todella tervetulleita, mutta muistattattehan jättää kommenteissa mainitsematta lääketuotteiden nimiä tai minkäänlaisia kotikutoisia "lääkintäohjeita"! :) Lääkemainonta on todella tarkkaan valvottua ja siksi luonnollisesti en itsekään bloggaajana ole oikea henkilö antamaan kenellekään yksityiskohtaisia ohjeita tai neuvoja ehkäisyasioissa tai kuukautisten siirtämisessä. Jokainen on yksilö ja kaikki omaan ehkäisyyn ja terveyteen liittyvät asiat on aina hyvä hoitaa oman lääkärin kanssa.

Kommentit

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. AnonymousMay 28, 2013 at 3:21 AM
      Mulla alkoi kans kuukautiset 14-vuotiaana ja noin 20-vuotiaaksi asti kuukautiset oli tosi runsaat ja kesti yleensä sen 7-8 päivää. Sen jälkeen kuitenkin vuoto hiipui ja nyt viimeisen kymmenisen vuoden ajan menkkani on kestänyt enää sen perus 3-4 päivää + kierto on aina ollut säännöllinen (ei esim. koskaan 2 kertaa kuukaudessa). Menkkakipuja 0-1 päivä kuukaudessa, mutta menee ohi *särkylääkkeellä*. Nuorempana kipu oli voimakkaampaa. En ole koskaan käyttänyt ehkäisypillereitä tai muitakaan hormonituotteita, koska minua nuorempana kauhistutti ne puheet luonteen muuttumisesta. Mä oon ollut jo teiniajoista lähtien ihan zen, enkä ole oikeastaan koskaan edes riidellyt kenenkään kanssa mitenkään erityisen raivokkaasti (ainoa asia, mikä saa mun veren todella kiehumaan on uutiset eläinrääkkääjistä, suurpetohysteriasta, rasisteista, jne). Kuukautisten alkaminen ei ole koskaan vaikuttanut millään tavoin mielialaani. Hormonipillerien ottamisessa houkuttelee ainoastaan se, että ne kuulemma usein parantavat ihon laatua ja tosiaan se kuukautisten siirto olis ihan kätevä lomien ym. ajaksi. Tuo juttu, että kk tulisi vain 2 kertaa vuodessa kuulostaa minusta suoraan sanottuna aika pelottavalta ja luonnottomalta. Mutta luultavasti ne "kk-tappajat" on ihan testattuja ja turvallisiksi todettuja. :)

      Poista
    2. Siskoni aloitti myöskin pillerit aikoinaan juuri iho-ongelmien vuoksi, joten sekin on kyllä syy muiden joukossa. Ja juu, kyllä kahdet menkat vuodessa olisi jo tosi vähän, mutta jos vaikka johonkin 4-6 kertaan saisi, niin olisi kyllä ihan mahtavaa :D

      ps. Jouduin muokkaamaan kommenttiasi tuon särkylääkkeen osalta :)

      Poista
  2. Hyi itse juuri laskin että oon kärsinyt jo noin 96 menkat, tosin itsellä menkat on alkaneet jo n. 12 vuotiaana. Kiva kirjoitus pisti miettimään kyllä että muitakin vaihtoehtoja on kuin odottaa että milloin ne taas alkaa ja kitua koko viikon ja pelätä ettei ne vaan sattuisi juuri silloin kun on jotain tärkeää! Kiitos siis tästä postauksesta :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY - Fanett-pinnatuolin entisöinti

DIY: ikkunalautojen uudistus

Pientä pintaremonttia - DIY keittiökaappien maalaus.