21.10.2016

Kirjasuositus: Suruton kaupunki

Olin yläasteella historiassa todella huono. Keskimäärin arvosanani taisi olla 6, kerran opettaja uhkaili jopa vitosella. Yhteiskuntaopista taisin saada peräti kasin, mutta jotenkin ei vain tuo historian opiskelu uponnut sitten niin yhtään. Lukiossa sain vahingossa täydellä tärppilukemisella ensimmäisen kurssin tentistä yhdeksikön, jonka jälkeen koin kokeisiin lukemisen jotenkin "velvollisuutena", koska en halunnut näyttää olevani yhtään huonompi, kuin mitä olin ensimmäisessä tentissä ollut - niinpä historian numeroni nousivat sinne tasaiseen kasiin lukiossa.

Joka tapauksessa uskon, että kaiken oppimisen pohjana on oikeasti aito kiinnostus asiaan, ja se kiinnostus ei todella tule pakottamalla. Siksi ehkä syy, miksi vedin kouluaikoina myös kielissä aika kehnoja numeroita, mutta kuitenkin myöhemmin päädyin sekä aktiiviseksi vaihtareiden tutoriksi, että vielä ulkomaille opiskelemaan.. Kaikelle tulee se aikansa. Niin sille historiallekin.

Vanhan blogin puolella hehkutin innostuneena joskus 2012 syksyllä hurahtamistani 1920-lukuun ja sitä myöten järjestämiini työpaikan pikkujoulukemuihin. Olin tuolloin vasta lukenut sellaisen hömppökirjain kuin "Twenties Girl", suomennettuna "Kevytkenkäinen kummitus". Niin ihana, ja ehdottomasti edelleen kaikista hömppäpokkareista se oma lempparini. Ja koska nyt monen mutkan kautta on tässä yhden työjutun ohessa on taas päässyt kiinni tuohon 20-luvun teemaan, olihan se tällainen viime keväänä julkaistu kirja pakko kotiuttaa.. Mikko-Olavi Seppälä - Suruton Kaupunki / 1920-luvun iloinen Helsinki.


Itse yritin ensin saada kirjan lainaan kirjaston kautta, mutta 94. sijalla olo ei kovin paljoa fiilistä tuonut, joten googlettelin kirjan netistä vajaan 28e hintaan ja postista se kolahti pari viikkoa sitten. Viikossa kirja oli luettu muutama kappale kerrallaan. 20-luku oli niin täynnä muutoksia Suomenkin siirtyessä modernimpaan maailmaan, joten on tavallaan tosi hauskaa, kun voi kaikkien tuttujen paikkojen ja rakennusten kohdalla päteä kaikenmaailman knoppitiedolla niiden historiasta tämän luettuaan :D

Jos siis Helsinki ja sen historia kiinnostaa, lue tämä. Jos 20-luku ja kieltolain aika kiinnostaa, lue. Jos ei, ehkä sitten kannattaa unohtaa. Mutta aivan ihana ja hyvillä kuvituksilla varustettu paketti kyseessä. Tykästyin, eikä harmita yhtään, että sen osti omaksi. Ja siihen 20-luvun työjuttuunkin palailen ehkä myöhemmin, ellette jo mahdollisesti arvaakin... :)

Kivaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti