Finlaysonin tehtaalla.

Voi häpeä mitä kaikkea tuonne luonnoksiin onkaan jäänyt. Tämän postauksen kuvat on karkeasti noin about vuoden vanhoja, mutta juurikin niiden syksyisyyden takia ei postaus millään sopinut enää kevättalvelle, saati sitten kesälle, joten hei jos vaikka nyt! Ja toisaalta, eipä tämänkään postauksen aihetta ole aika syönyt. Tehdas on edelleen paikallaan ja tuskinpa näyttelynkään sisältö on juuri muuttunut.

"Finlaysonin puuvillatehtaan perusti James Finlayson 1820. Tehdas oli pitkään suomalaisen teollisuustoiminnan esikuva ja merkittävin työllistäjä. 1870-luvulla Suomen teollisuustyöntekijöistä joka neljäs kävi Finlaysonilla töissä.

Finlayson oli 1920-luvulle saakka Pohjoismaiden suurin teollinen toimipaikka. Finlaysonin alue kasvoi 1800-luvun lopussa pienoisvaltioksi kaupungin sisällä. Tehtaan työntekijöiden oli helppo samaistaa itsensä finlaysonilaisiksi. Tehtaalla oli oma koulu, sairaala, poliisi ja kauppa sekä raha.

Ensimmäinen täysmetallinen vesipyörä ja sähkövalo otettiin Suomessa ensimmäiseksi käyttöön Finlaysonilla. Lisäksi yritys rakensi 1870-luvulla Pohjois-Euroopan suurimman katetun tilan, Plevna -nimisen kutomon.

Nykyään Finlaysonin teollinen toiminta keskittyy kaupungin ulkopuolelle. Finlaysonin alue toimii edelleen vilkkaasti. Alueella on esimerkiksi uusmedia-ja tietotekniikka-alan yrityksiä sekä ravintoloita. Liikekeskus Siperia avattiin 2001 vanhan kunnostetun kehräämön massiivisiin tiloihin. "(Lähde)








Vierailin tosiaan tuolloin viime vuoden marraskuussa serkkujeni luona Kangasalla ja siinä samassa tuli ensimmäistä kertaa koskaan käytyä myös tuolla Finlaysonin alueella. Oli kyllä todella mielenkiintoinen tuo museo ja muutenkin koko tuo tehdasalue jollain tapaa tosi tunnelmallinen. Etenkin juuri tuohon pimeään vuodenaikaan. Lisäksi alueella on tosiaan nykyään vaikka millä mitalla erilaisia ravintolapalveluita ja muuta vapaa-ajantarjontaa, mutta tosiaan jos pinellä budjetilla menee, tuollaiset ilmaiset museomahdollisuudet on kyllä aina ehdottomasti kannattavia katsoa läpi :)

Ja tottakai itse innoistuin suuresti museon tarjoamasta "museosuunnistuksesta", joka lupasi oikean vastauksen löytäjälle peräti pienen palkinnon kassalta... Joskin tuolloin palvellut kassahenkilö tunsi tarpeelliseksi todeta, että oikeastaan suunnistus on tarkoitettu lapsille, mutta ojensipa kuitenkin palkkioksi sellaiset jouluiset tikkarit. Ja pöh. En ole koskaan ymmärtänyt miksei tuollaisia aktiviteetteja voisi suunnata myös aikuisille? Huomioon ottaen kuinka pieni prosentti nuorista aikuisista muutenkaan kokee museoita mitenkään liian mielenkiintoisina...





Ja viimeisen kuvan pirtelö ei liittynyt museoon, vaan oli jälkkäri kyseisellä alueella sijaitsevasta amerikka-teemaisesta ravintolasta. Älkää kysykö nimeä, en muista. Mutta oli hyvää, ja kokonaisuudessaa sitä edeltävä museokierros erittäin mukava kokemus. Finlaysonin tehtaanmyymälä tosin oli iso pettymys ainakin tällaiselle, joka aina kuvittelee löytävänsä isompiakin alennuksia tuollaisista paikoista. Eipä tullut ostettua mitään. Mutta museo oli jees. Menkää ja kokekaa, jos Tampereelle päin satutte :)

Nyt menen pelastamaan suklaakakun uunista... näinköhän ehti jo kärähtää. Palataan! 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pientä pintaremonttia - DIY keittiökaappien maalaus.

DIY: ikkunalautojen uudistus

DIY - Fanett-pinnatuolin entisöinti