18.1.2013

Nederland 1/2

Iltaa tai no itseasiassa varmaan yötä siinä vaiheessa, kun tän postauksen valmiiksi saan... Oon vältelly tätä Hollannin matkan purkamista ihan tietoisesti, koska se sadan kuvan lataaminen blogiin ja niiden järjestely tässä bloggerin, ah, aina niin yhteistyökykyisessä pohjassa on yksi helvetti, niin ei ole ihan kauheasti napannut. Mutta sain kuin sainkin kahden ensimmäisen päivän kuvat tänne tänään lätkäistyä ja ei siinä mennyt kuin joku reipas tunti niitä käännellessä ja väännellessä.  Varautukaa siis suureen kuvaoksennukseen.

Ja sitten se itse teksti, joka alkaa tästä. Tiedän, ettei siitä edellisestä Hollannin reissusta ole kuin vuosi aikaa, joten saattaa semisti tuntua vanhan toistelulta, mutta ihan erilainen reissu oli kyllä tällä kertaa, vaikka muuten aika samalla kaavalla mentiinkin... Eli ensin Dami päivän verran, ja sitten suuntana se itse kohdekaupunki, joka oli tänä vuonna Utrecht.

Finally I got the first half of the holiday pics from Holland uploaded here... I know, I have been avoiding it since I came back 'cos it's always a slight fight with Blogger when uploading tons of pics, but here you are, I did it! 

It's only a year ago when I was there last time and I know, this might feel a bit repeating but still, totally different trip - different memories. However the schedule of this one was quite same than last time - at first a day tour in A'dam and then heading to city to stay, which was Utrecht this time.

Got everything I need?!

Nice view...


Almost there..

Schiphol Airport (in a toilet as you see... that's where it starts. Always.)

On our way to A'dam...
Oltiin otettu lennot heti aamulle klo 8 aikoihin, joten päästiin tosi hyvissä ajoin perille ja oli sitten koko päivä aikaa kierrellä keskustaa. Merille ja Anulle kyseessä oli eka reissu Damiin, joten haluttiin varata aikaa niin, että keretään katsella koko keskusta silleen tehokkaasti läpi. Dami on siitä kivan kokoinen kaupunki, että sen ydin alueen tyyliin asemalta Van Gogh museoille kiertelee tosi kätevästi ihan jalkaisinkin päivässä ilman mitään älyttömiä urheilusuorituksia. 

Tultiin kentältä keskustaan junalla, mikä on ehdottomasti se paras vaihtoehto. Olen saman matkan tehnyt joskus myös taksilla ja se maksoi ihan jäätävän paljon, koska taksit kiertelee kaikki mahdolliset kanaalit ympäriinsa ja siinä sitä maksettavaa sitten kertyykin. Etenkin jos suuntaa jonnekin autoille hieman hankalampaan paikkaan. Juna lähtee suoraan Schipholin kentältä ja maksaa keskustaan vajaa neljä euroa. Amsterdam Centraal on keskustan asema ja sieltä löytyy tosi kätevät säilytyslokerot, jotka toimii luottokortilla. Keskikokoisen laukun pitää tallessa päivän jos parikin 5 euron hintaan ja säilytysalue on valvottu. Itsehän onnistuin tälläkin kertaa lukitsemaan ensin väärän lokeron sen omani sijaan, mutta onneksi avulias vahtisetä tuli auttamaan eikä tarvinnut säilytyksestä montaa kertaa maksaa.

We arrived to Amsterdam already before noon so we had time to wander around the city the whole day. Size of the city center is quite nice because it's small enough to walk around by foot from the central station to Van Gogh museum area... For the girls this was the first time there so we had just enough time to see all we needed.

From the Schiphol airport we took a train to the city center which is always the best option. I've once made a mistake and took a cab and that's not cheap fun I can tell. So train is it, and it costs less than 4e. Smart choice. At the central railway station you can find really handy lockers where to leave luggage and one locker for a middle size suitcase cost 5e. It's paid with credit card and you can keep ur stuff there one to three days. The luggage area is supervised so all help needed is always available... Just eg for a blonde like me who first locked the locker next to the one where my own suitcase was. Well, a friendly old man came to help me out and I didn't have to pay twice ;)

Heading to the city center...

It cannot be that hard... seriously?!

Madden is found from the main shopping street called Kalverstraat.

I just wanted to see these letters!! Everyone visited in A'dam got a pic with those and now I've got one too!!! :D
F*ck Meri, she is famous! (Or just wearing boots and bag with studs and this girl was interested in trends...) How comes? :D

How tourist can you be?! Seriously :D
Kuten näkyy, me oltiin todella turisteja. Edellisellä kerralla jäi noi kirjaimet näkemättä, joten tällä kertaa ne oli pakko käydä kuvaamassa :D Nuo kirjaimethan tosiaan sijaitsee siellä museon viereisessä puistossa, jonne on tosi yksinkertaista löytää. Periaatteessa vaan kävelee rautatieasemalta karttaa alaspäin, kunnes saapuu tuonne. Se Damin ydinkeskusta on kartalla silleen jännällä tapaa kanaaleiden ympäröimä, niin tuo Van Goghin museo tulee puistoineen heti sen kanaalirykelmän jälkeen. Hankala selittää, mutta kun karttaa kurkkaatte, ymmärrätte pointin :)

We were soooo tourists. But that's what we are there I guess. These "I amsterdam" letters were something that I really wanted see this time, and just only because everyone else has done so. Last time we skipped the whole thing because we thought that the park is just so far... yeah right. It's not. Basically the easiest way to get there is just walk straight from the station as far as you reach the museum and the park area. The main city center is kind of surrounded by channels on the map and this museum area with the park is right after those... hard to explain but when u check the map u get the point :)


Flowers, flowers and more flowers... in every corner.
My healthy lunch...
The Dutch start it young. Like really young...

Indeed...
I don't really eat junk like this. Like never...
... But we don't count holidays, do we?!

Hihihii... When I was 17, my Dutch friends called our fat teacher "oliebollen". Now I got the joke :D (Took only 10 years...)@A'dam station...
Utrechtiin saavuttiin joskus kuuden jälkeen ja tämäkin matka hoitui kätevästi junalla. Ralph, jonka luona majoituttiin ei asunut ihan Utrechtin keskustassa vaan Utrecht Terwijde nimisellä alueella, joka oli yhden aseman verran Utrecht centraalia edempänä. Tästä syystä jouduttiin vaihtamaan junaa siinä keskustassa ja jatkamaan sitten sen pysäkin verran eteenpäin...

Tässä vaiheessa haluan muuten huomauttaa pari pientä faktaa, jotka kannattaa huomioida tuolla junilla matkustaessa ja muutenkin rahan kanssa...
- Lippuja ei myydä junissa, vaan ne on ostettava etukäteen. Jos konnari osuu kohdalle, se 2e hintainen lippu nouseekin sinne n. 35 euroon. Trust me, I know. Onneksi sain itseni kuitenkin hymyiltyä tästä tilanteesta pois, kun siihen jouduin... Mutta ei tule toistumaan.
- Lippuja voi ostaa automaateista, mutta niihin ei käy tavalliset maksu- ja luottokortit muuta kuin ihan isoimmilla asemilla. Käteistä ja kolikoita on siis hyvä varata mukaan reippaasti.
- Sama juttu ruokakaupoissa... hollantilaisilla on käytössään joku ihan oma Maestro-maksukortti ja ne ei ihan oikeasti hyväksy Visaa tai Masteria missään pienemmissä paikoissa - näistä esimerkkinä juurikin ne lippuautomaatit ja ruokakaupat. Keskustan vaatekaupoissa ja esim. Damin asemalla kuitenkin luottokortitkin toimi, mutta tosiaan se ei ole itsestäänselvyys.
- Käteinen on ihan must.

Ihan vaan, jotta tiedätte, jos tuonne matkustatte ja muuallakin käytte kuin vain Amsterdamissa :) 


We arrived to Utrecht around 18 and just as before this trip went convenient by train. Our "host" Ralph didn't live in the city center so we had to change a train once and head one stop further to Utrecht Terwijde. 

At this point I want btw to note something about travelling by train in NL...
- They don't sell tickets in train. 2 euros ticket turns to 35 euros ticked if they check those and you don't have one. Trust me, I know. Luckily I got away from this awkward situation by smiling but I won't try my luck twice :D
- You can buy a ticket in advance from a ticket machine but be prepared with some cash. Those don't accept normal credit cards like Visa or Master excluding the biggest stations.
- Same thing in grocery stores. Cash is needed. They only accept some kind of Maestro-card of their own but not Visa or Master. Clothing stores in the city center and of course ticket machines in the biggest stations like A'dam accept the credit cards (usually) but it's not something you can trust at.
- Cash it is!

Just FYI if you travel outside A'dam :)

On our way to Utrecht...
Hihihi.. So much fun!!!
...or not.
Utrecht Terwijde
Utrecht by night

Olin ehkä väsynein hetkeen n. 1,5 yöunien jäljiltä, mutta ensimmäisenä iltana ei millään malttanut jäädä ottamaan univelkoja takaisin, vaan suunnattiin tyttöjen kanssa kauppaan hakemaan viinipullot ja aloiteltiin iltaa Ralphin luona. Meidän hostilla oli seuraavana päivänä töitä, joten saatiin aikalailla tyttöjen kesken itseämme se alkuilta viihdyttää, kunnes sitten suunnattiin keskustaan tapaamaan Freekiä, yhtä toista vanhaa vaihtarikaveria, jota en ollutkaan nähnyt pieneen ikuisuuteen. Itseasiassa melkeen neljään vuoteen, jos tarkkoja ollaan :)

Se on vaan jotenkin niin hassua, kuinka tavallaan aika lentää, mutta mikään ei muutu. Tai muuttuu, mutta ei silleen. Edellisestä tapaamisesta on pieni ikuisuus ja silti se aika ei tunnu missään, kun taas vihdoin toisen näkee. Hassua. Luonnollisesti tapauskohtaista, mutta ainakin mitä hollantilaisiin tulee, ei se aika näy missään. Itse toimin tutorina viiden semesterin verran ja kyllä ne parhaimmat tyypit sieltä vaan tulee poimittua (...ja ehdottomasti söpöimmät, jos saan tähän välin huomauttaa... ;) ja on kyllä huippua, että tulee edelleen pidettyä yhteyttä ja aina mahdollisuuden tullen nähtyä. Ah. En osaa selittää sitä fiilistä, se pitää kokea <3

I was so tired after only 1,5h sleep but the first night in NL wasn't for sleeping. We headed to a grocery store with the girls to buy some wine and started the evening at Ralph's. Our host had work to do next day so he couldn't join us, but there was one other old friend, Freek, to meet that night. In fact, last time I met him was approx. 4 years ago. That's a long time!

It's just funny how time flies but still nothing really changes. I mean, of course something always changes during so long time but still, not really. It's kind of weird that you've met someone like ages ago and then when you meet him again, it's like no time at all. Funny. Of course there are exceptions but now when talking about my Dutch friends, time means nothing. I used to be a tutor in Haaga-Helia during 5 semesters and I just must say that the best ones got picked from there for sure (...and definately the cutest ones let me say... ;) and it's just great that we are still keeping in touch. It's just great. Aaaaw, Cannot explain the feeling. It must be experienced <3

Long time no seen! :)

...and still I cannot act properly.
Trying...
#lovely moments
There must be something...
...very important to tell...
...or not.
Joka tapauksessa, torstai-ilta hujahti todella hyvässä seurassa ja siitä seurauksena perjantai meni todella koomaisissa merkeissä. Itseasiassa ei oikeastaan päästy sängystä ylös kuin vasta joskus myöhään iltapäivällä, jonka jälkeen suunnattiin keskustaan syömään ja taidettiin pari vaatekauppaakin kurkata läpi. Shoppailuista täytyy kirjoitella sitten ihan erikseen, liikaa tuli kyllä taas innostuttua, muuuutta ei kai se niin vakavaa ole :D

Perjantaina ruokapaikaksi valikoitui ihan keskustan tuntumassa oleva Olivier, joka itseasiassa on alunperin ollut vanha kirkko. Freek vissiin sunnuntaina siitä mainitsikin, että Hollannissa on ihan yleistä, että monista kirkoista on tehty ravintoloita, koska niissä vaan yksinkertaisesti käy enemmän porukkaa kuin kirkossa. Loogista, haha :D

Illalla oli alunperin tarkoitus suunnata uudelleen keskustaan, mutta väsymys voitti ja päätettiin pitää välipäivä iltamenoista. Ehkä jälkikäteen vähän kaivelee, ettei ottanut jokaisesta illasta kaikkea irti, mutta joskus näin... Vanhuus?! :D

Thursday night was just great and time flied in great company. Naturally Friday wasn't the sharpest one so we stayed late in bed and finally headed to the city center for dinner. We had an hour to check some stores too, but I'll write about shoppings later... there were too much of those :D

We ended up to had our dinner in Olivier, which was actually an old church. Later on Freek in fact mentioned that it's quite common in NL that old churches are used as restaurants. Just because there are more people for restaurants than for churches... How logical, haha :D

Originally our plan was to go out also on Friday night but somehow sleeping won and we decided to stay home. Afterwards I'm maybe a bit disappointed that we didn't live every night to the fullest but sometimes it goes like this. Getting old?! :D

Meri <3


Goat cheese salad...

I could kill for those fries!!! So goooood!
Olivier


Sellaiset oli siis reissun kaksi ekaa päivää... katellaan loput myöhemmin :)

That's about the first two days... We'll check the rest later on :)

4 kommenttia:

 1. Millainen hintataso tuolla on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikalailla sama hintataso kuin Suomessa. Alkoholituotteet tosin on selkeästi edullisempia, koska kilpailu on vapaampaa ja viinaa saa ostettua ihan tavallisista ruokakaupoista.

   Poista
 2. Miks ne söpöimmät ja ihanimmat pojat löytyy aina ulkomailta? En kestä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!! Sitä on tullu muutamaan kertaan pohdittua itse kunkin :D

   Poista