20.2.2016

Pientä pintaremonttia - DIY keittiökaappien maalaus.

Näitä tee-se-itse-keittiöremppoja on ollut netti täynnä ja pakkohan se oli sitten itsekin kokeilla. Tietenkin kun kyseessä on vuokra-asunto, piti asiaa kysyä myös vuokranantajalta ja tarpeeksi monen blogilinkin sekä omien taitojen vakuuttelun jälkeen sain vuokranantajan suostumuksen lisäksi myös tarvikekulut tuohon projektiin. Tähän kämppään muuttaessa tuolloin joskus ikuisuus sitten (eli 2013 alussa miinus välissä pari Hollanti-vuotta), tuli ensimmäisenä vastaan pienemmän huoneen tapettien poistaminen ja eteisen maalaaminen, josta kirjoittelinkin muutama vuosi takaperin täällä. Tuolloin vain haaveilin vaaleasta keittiöstä, mutta nyt tänne takaisin muuttaessa päätin asian toteuttaa. Samassa innostuksessa lähti myös omasta huoneesta vanhat tapetit ja itseasiassa vihdoin tällä viikolla sain seiniin aikaiseksi uuden maalikerroksen (harmaalla tehosteseinällä!!), joten on tässä kaikkea tullut touhuttua ajan kuluksi. Mutta siihen keittiöön...

Tästä siis lähdettiin. Vihreät ovet, kyllä. Not my cup of tea, ja muutenkin pienessä kämpässä toivat vielä lisää ahtautta tuohon eteisen ja keittiön yhdistettyyn tilaan. Jonkun aikaa asiaa kestin, enkä edes kuvitellut, että vuokranantaja suostuisi koko keittiötä remppaamaan, mutta nyt sitten tässä kotona paljon aikaa viettäessä sain yliannostuksen tuosta kamalasta väristä ja päätin asialle tehdä jotain. Niistä piti saada valkoiset, ja sellaisethan niistä sitten tehtiin.

Ovien maalauksen lisäksi värjäsin myös laattojen saumat harmaalla (ne oli mintunvihreät) ja mietin kyllä tuon mintunvihreän seinänkin maalaamista, mutta tulin siihen tulokseen, että tuon kaiken muun tehdyn jälkeen ei se enää siellä taustalla niin pahalta näyttänytkään. Alunperinhän siis koko eteinen oli mintunvihreä kaikkine seinineen ja siihen päälle nuo vihreät ovet, joten joo... Mutta siis lopputulos on mielestäni todella hyvä, kun kyseessä on kuitenkin alle 150 eurolla tehty remppa. Ihan hyvä siihen nähden :)
Ja jos joku muukin innostuu keittiökaappejaan tuunailemaan, tuohon kokonaisuuteen hankin seuraavia tarvikkeita ajatuksella, että kokonaisuudessaan maalattavaa pinta-alaa oli n. 7,5m2 (ovet molemmin puolin):
 • Pohjamaali Otex Akva: 0,9l 
 • Futura Aqua Teknos (20 puolihimmeä): 2,7l (tuotetta jäi reippaasti yli, mutta tämä oli edullisempi kuin kaksi purkkia pienempää purkkikokoa... ja kalustemaalia nyt tarttee aina johonkin)
 • Saumafix, harmaa
 • maalipesuaine
 • pieni vaahtomuovitela
 • uudet vetimet (jos tarpeelliset)
Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan... ensin ovet irti saranoistaan ja vetimien irrotus. Sitten ovet maalipesuaineella puhtaaksi (ei tarvitse huuhdella) ja kuivumaan. Tämän jälkeen ovien molemmin puolin kerros pohjamaalilla pinta (ehdoton, koska tuollaisiin 'laminaattipintoihin' ei pelkkä kalustemaali pysyvästi tartu ilman käsittelyä). Ennen pohjamaalia voi myös tarvittaessa pintaa hioa, mutta jos tuolla maalipesulla ja karhealla sienellä oikein kunnolla jynssää, ei se ole tarpeen. Sitten odotellaan se 5h pohjamaalin kuivumista, jonka jälkeen voi laittaa varsinaisen maalin pintaan. Kalustemaalissa voi uuden kerroksen laittaa jo tunnin kuivumisen jälkeen, joten maalausprosessi ei niin kauaa vie, ja ovien sisäpuolet itseasiassa maalasinkin vain kertaalleen. Se lopullinen kuivuminen sitten ottaa oman aikansa ja vaikka ovet voi kosketuskuivina laittaa paikalleen jo yhden odotellun yön jälkeen, kannattaa pinnan kanssa olla vielä useamman päivän ajan varovainen, ettei tule kolhuja tms. Itse mm. tein sen mokan, että kiinnitin vanhat kahvat hetkeksi paikalleen, kun uusia ei ollut vielä hankittu, ja sitten siinä uusien vetimien vaihtovaiheessa ne vanhat nappasivat pienen kerroksen pintamaalia mukaansa. Auts. Ei onneksi pahasti käynyt, mutta pitäisi nuo pienet kauneusvirheet jossain vaiheessa jaksaa korjata...

Anyhow summa summarum: mielestäni erittäin onnistunut projekti ja ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen. Monet blogitekstit maalailevat kauhukuvia kuinka kauan ovien maalaaminen vie, mutta siinä ehkä onkin tuollaisen pienen keittiön etu :D Itsellä ei ehtineet hermot liian pahasti palaa hommaan, vaikken nyt ihan heti uudestaan siihen lähtisikään. Ehkä joskus sitten... Joka tapauksessa nyt se aamukahvikin maistuu niin paljon paremmalta, kun ympäristö on valoisampi ja jotenkin tuntuu jopa tilavammalta. Paljon se valkoinen sai tässä tapauksessa aikaan :) Vai mitä olette mieltä?


8 kommenttia:

 1. Paljon parempi! :)

  VastaaPoista
 2. Näyttää tosi hyvältä! En edes tajunnut, että et ollut maalannut sitä mintunvihreää yläpalkkia, jos et olisi maininnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja totta, kummasti se katoaa sinne!

   Poista
 3. Ylihieno, näyttää niinku ois ihan uudet kaapit! :)

  -Miia

  VastaaPoista
 4. Moi! Löysin sun blogitekstin, kun googlasin keittiökaappien maalausjuttuja. Tarkotuksena itellä ois kans maalata valkoseks kaapin ovet (nykyään puiset oranssihtavat...). Meillä on kans tommonen kuvio kaapin ovessa, joten kysymys kuuluu, että miten sait ne maalattua tasaisesti? Käytitkö telaa vai pensseliä? Ja tuo keittiömuutos on aivan mahtava! Muuttu aivan täysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos kovasti. Käytin tuollaista pientä vaahtomuovitelaa, joka kuvissakin näkyy ja painelin maalin telalla kuvioon sen suuntaisesti, hyvin toimi. Tsemppiä keittiöremppaan, on kyllä sen arvoista :)

   Poista