Vegaaninen "snickers"-herkku


Ei tällä oikeasti ole juurikaan tekemistä snickersin kanssa, jos ei lasketa suklaata, pähkinöitä ja taateleiden tuomaan karamellimaisuutta, mutta ajaa täydellisesti makeanhimon pois ja on melkein kutsuttavissa paremmaksi herkuksi kuin alkuperäinen innoittajansa.

Luin aikanaan, eli olisiko joku vuosi takaperin ties kuinka monista blogeista erilaisia vegaansisia snickersin kaltaisia ohjeita. Myös Tallinnalaisen, kaikkien vegaanien tunteman, pienen suklaakaupan myymät 'snickersit', joita ensimmäisen kerran Vegemessuilla maistoin, loivat painetta oppia itse tekemään jotain vastaavaa. Koska olen todella laiska enkä yleensä jaksa liian tarkkoja ohjeita seurata, poimin reseptien joukosta ne yleisimmin toistuneet raaka-aineet ja lähdin toteuttamaan kyseistä herkkua sen pohjalta. Tummaa suklaata, maapähkinävoita, taateleita, kaurahiutaleita ja suolapähkinöitä koristeluun. Siinä ainesosat. Parhainta on, että nämä löytyy yleensä ihan lähikaupasta ja säilyvät kaapissa odottamassa sitä leivontahetkeä ihan hyvänkin aikaa menemättä miksikään.

Kuvat tähän postaukseen olen ottanut viime kesän leipomuksista, mutta ihan samalla kaavalla mennään edelleen. Hieman vuokaa vaihdellen olen tällä ohjeella väsännyt niin isänpäiväkakut kuin illanistujaisten tarjoilut tai myöhäisillan herkut ihan vain itselleni. Aikaa valmistukseen menee sellainen vartti ja siitä vielä pieni hetki jääkaapissa (tai tosi kiireessä pakkasessa) suklaan kovettamiseen. 




Ensimmäisenä pilkotaan pussillinen taateleita niin pieneksi kuin maltti ja kärsivällisyys antaa myöten. Tämän jälkeen 'mitataan' samaan kulhoon kaurahiutaleet. Mitataan on tuollaisissa lainausmerkin tapaisissa, koska en oikeasti ikinä mittaa mitään, mutta puhutaan nyt vaikka n. parista kolmesta desistä. Kuvan versiossa olen käyttänyt ihan todella perushiutaleita, mutta viime aikoina olen tykännyt tehdä kakun Fazerin vähän parempiin Alku-hiutaleisiin, jotka sisältää myös jotain siemeniä. Mutta siis mitkä vain hiutaleet käy. Viimeisenä tähän joukkoon laitetaan vielä maapahkinävoita oman fiiliksen mukaan. Kokemuksen perusteella sellainen löysä maapähkinävoi sekoittuu paremmin, mutta tavallinenkin kelpaa. Välillä saatan lorauttaa joukkoon ihan pienen tipan vettä, jotta ainekset sekoittuvat paremmin, mutta vähän case by case. Ja sekoittamista ei edes kannata yrittää millään kättä pidemmällä, koska mössö on niin tahmeaa, että jää kaikkeen kiinni. Käsin 'nyppimällä' saa kaikista parhaiten.



Kun mössö on sekoitettu, se painellaan mieleiseen vuokaan. Isänpäivänä tein kakun sydämenmuotoiseen kakkuvuokaan, johon laitoin pohjalle ensin kelmua, jotta kakun sai nätisti nostettua sieltä kovettumisen jälkeen pois. Tässä kuvien versiossa olen tehnyt kakun ihan vain lautaselle, pohjastahan ei kauhean paksu tule.

Tumman suklaan saa kätevimmin sulatettua mikrossa lämmittämällä ja sekoittamalla aina välissä. Itsellä suli yhden muovikipon pohja kupruille, kun lämmitin suklaata liian pitkään yhdellä kertaa... eli pilko suklaa paloiksi ja lämmitä aina n. minuutti max. kerrallaan ja sekoita. Kun suklaa on sulanut, kaada se pohjan päälle ja ripottele pinnalle suolapähkinöitä. Yleensä tykkään murskata osan pähkinöistä, mutta tämäkin ihan fiiliksen mukaan mistä kukakin tykkää. Sitten kakku hetkeksi kylmään, jotta suklaa jähmettyy. Kakun voi leikata palasiksi, kun suklaa on kovettunut. Itse myös säilytän kakkua jääkaapissa, koska tykkään, että se pysyy tuollaisena jämäkkänä. Siinä yksinkertaisuudessaan... helppoa ja hyvää... ja cruelty free :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY - Fanett-pinnatuolin entisöinti

DIY: ikkunalautojen uudistus

Pientä pintaremonttia - DIY keittiökaappien maalaus.