4.7.2017

Pikainen Dubrovnik

Kaukana ovat ne vuodet, kun Kroatia oli jotenkin "eksoottinen" lomakohde. Tai eksottinen on ehkä hieman väärä sana, mutta vielä muutama vuosi taaksepäin Kroatia lomakohteena oli suurimmalla osalla matkatoimistoja se erikoinen uutuus, Adrianmeren helmi. Ja eikai se kohde itsessään siitä suosiosta kärsi, mutta populaa on kyllä kuin pipoa. Ainakin tuolla Dubrovnikissa. Enkä edes valehtele, mutta jos olisin ajoittanut lomani tähän kesä-heinäkuun vaihteeseen, olisi reissussa voinut törmätä ainakin viiteen eri tuttuun samalla viikolla... sen verran tahtiin on instagramin feedi täyttynyt Kroatian matkakuvista jos miltä taholta.

Kuten aikasemmin kirjoittelin, meidän loma keskittyi kuitenkin pitkälti sinne Bracin saarelle, mutta otettiin sitten yhden päivän retki Dubrovnikiin. Ihan vaan, koska pitihän sekin nähdä. Ja tässä olisi näitä kuvia....








Itse reissuhan oli ihan p***a, ihan vaan koska ei ole mitään järkeä lähteä Splitistä Dubrovnikiin yhdeksi päiväksi järjestetylle retkelle ja kuvitella, että siinä jotain ehtisi nähdäkin. Ei nimittäin ehdi. Tosin olen kyllä monesta suunnasta kuullut, että Dubrovnikin se suurin nähtävyys on ehdottomasti tuo vanha kaupunki ja mahdollisesti näkymät tuolta kaupunkia ympäröivältä muurilta. Tuo osahan kaupungista joutui sodassa 90-luvun alussa pommitusten kohteeksi ja rakennuksia on viime vuosikymmenien aikana korjailtu hyvää tahtia. Olisin kyllä kovasti halunnut muurille kiipeillä, mutta korkeanpaikankammoinen äitini matkaseurana vähän sitten vei tämän mahdollisuuden ja aikaa oli muutenkin ihan liian rajatusti. Käytettiin se muutama tunti ihan vaan kietelyyn muurien sisäpuolella ja lounastamiseen. 

Ja jos jo toukokuussa tuolla oli läpötila reippaasti 30 asteen tienoilla, en edes halua tietää miten tuskallista noiden muurien sisäpuolella on heinä-elokuun pahimmilla helteillä kauden vilkkaimmassa turistiryysiksessä. Varmaan tosi kivaa. Mutta siis olihan tuolla ihan hienon näköistä... ja nuo kapeat jyrkät portaat sivukujilla oli todella sympaattiset. Hämmentävää, että onnistui siellä ottamaan kuvia ilman yhtäkään toista turrea taustalla :D Ei siinä, että itsellä olisi mitään turisteja vastaan, mutta jotenkin koen sellaiset tukalat tilanteet isojen ihmismassojen keskellä todella ahdistaviksi... ehkä en siksi ole koskaan ollut liian innostunut mistään festareista tai jostain telttakylistä niiden ohessa. Ei ei... eli älkää tulkitko tätä postausta Dubrovnik-vastaiseksi - kaupunki on todella hieno ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Iso suositus sinäällään... mutta yksin ei ainakaan tarvitse tämän kohteen nähtäviä katsella :D







Game of Thrones -sarjan fanit ovat myös varmasti tietoisia Dubrovnikin ympäristön osallisuudesta sarjan kuvauksissa..? Itse en ole sarjaa katsonut kuin puolikkaan jakson verran, mutta kävi tuon reissun aikana hyvin selville, että mikä sarja on kyseessä. Paikallinen turismi on todella haistanut tässä täydellisen markkinaraon, sillä jokaisen mutkan takana tarjoillaan jos minkälaisia eri tavoin räätälöityjä retkiä sarjan kuvauspaikoille. Lisäksi ihan vaan vanhaa kaupunkia kierrellessä tuli vastaan kaksi sarjan lisenssituotteita kauppaavaa myymälää. 

Mikäs siinä. Jos kyseessä olisi joku Harry Potter tai Taru Sormusten Herrasta -kierros, niin enpä olisi hetkeäkään miettinyt... voidaan vaan muistella kuinka tämän tädin Madridin reissun kohokohta oli vierailu Serranon perheen talolle :D Eli ymmärrän kyllä hyvin, että tällaiset elämykset tekevät kauppansa oikealle kohderyhmälle. Serranon perheen kuvauspaikat sai kyllä silloin aikanaan käydä ihan omin avuin etsimässä... mistä lienee johtuu.







Mutta niin, sellainen kohde se. Ihan jees. Vaikka tosiaan itse päiväreissu toteutuksena ei ollut se paras mahdollinen, tulipahan ainakin kaupunki nähtyä. Ja viimeiset kaksi kuvaahan ei tosiaan ole Dubrovnikista, ei edes Kroatiasta, vaan siltä 10km matkalta Bosnia-Hertsegovinan sisällä. Tätä reissua ei tosiaan tehty ilman passeja, vaan päästiin tulliin odottelemaan neljästi reissun aikana. Kaikkea sitä.

Eli melkein oli kahden maan reissu tämä. Melkein :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti